Historien om keramikken

Portugal favorit rejsemål


Anita Skjoldager Eskildsen fra Stenlille på Midtsjælland tog på en 4 ugers ferie i Portugal for første gang i 1999 med sin mand og deres dengang 5 og 8 årige børn. De er blevet så begejstret for landets smukke natur, klima, historie, ro og fredelige stemning, at Portugal i dag stadig er deres favoritrejsemål.


Portugisiske delikatesser


Familien blev fascineret af Algarves smukke strande – uden for mange turister og faldt pladask for den varme og gæstfrie befolkning og ikke mindst: Portugisisk gastronomi. Gastronomi som nyder godt af det milde klima, hvor alle slags friske råvarer er tilgængelige året rundt, samt det brede udvalg af friskfanget fisk og skaldyr.


Kort derefter købte familien et hus ca. 30 km nord for kysten i São Bartolomeu de Messines i nærheden af Silves. Et hus i smukke landlige omgivelser præget af appelsinlunde, oliventræer, johannesbrødtræer og vinmarker. De opdagede på deres rundture i området det smukke og meget farvestrålende håndmalede keramik, som ofte er malet af en eller to kvinder på et værksted. Ikke to produkter er ens, da kunstnerne er meget spontane og arbejder med stor hengivenhed og kærlighed til deres arbejde. De smagte også på lokale delikatesser såsom vin, hjemmelavet marmelade, økologisk honning fra bjergområdet nær São Bartolomeu de Messines, det forrygende havsalt fra det fredede område ved Castro Marim og det portugisiske krydderi piri-piri, en chili-blænding, der bruges til at give retterne et helt specielt ”pift”, ligesom den populære grillede kylling ”piri piri”.


Det Portugisiske Hus


Hjemme i DK besluttede Anita og hendes søster sig for at importere disse herligheder til Danmark ved at oprette et importfirma hjemme i Stenlille. De har haft stor succes og rigtig mange kunder kommer langvejs fra for at købe hos dem. Imellemtiden er deres sortiment udvidet med et større udvalg af bordvin og portvin fra bl.a. deres samarbejdspartner Vinport beliggende i Espergærde, samt andre vinimportører.


Anita er begejstret for den entusiastiske modtagelse, som den varierede og farverige portugisiske keramik har fået af danskerne og tilføjer: ”Vi importerer keramik fra bl.a. Alentejo og området nord for Lissabon, Mafra. Keramikken er af meget god kvalitet. Vi bruger den hver dag, sætter det i ovnen, vasker det i opvaskemaskinen og man kan ikke se, at det har været brugt i mere end 10 år”.